Bršljan (Hedera helix)

BRŠLJAN, je trajna, drvenasta i zimzelena biljka penjačica, a ponekad je u stanju prekriti i cijelo stablo ili kuću uz koju raste.Zeleni trajni kožasti listovi na licu tamnozeleni, a na naličju svijetli, srcolikog su varijabilnog oblika i spiralno raspoređeni.Cvijet je zelenkasto-žute boje, dvospolan i tvori štitasti cvat. Plodovi su bobe u mladosti zelene, a kad sazriju u proljeće crne.
 

 

 

Kupina (Rubus fruticosus L.)

KUPINA je biljka iz porodice Rosaceae.Kupina je biljka penjačica, te naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte, te mjestimično odrvenjela. Bodlje služe za penjanje, ali i kao obrambeni mehanizam protiv životinja koje se hrane lišćem kupine.Cvjeta od 6 do 8 mjeseca. Nakon cvjetanja, iz svakog pojedinog cvijeta razvija se sitni jagodičasti plod, crvene boje, koji kasnije potamni do tamnoplave i skoro crne boje.
 

 

 

Imela (Viscum))

IMELA je zimzeleni poluparazit rod iz porodice Santalaceae.Poluparazitska je biljka nalikuje na grmić i raste na drveću i voćkama. Sposobna je za fotosintezu Pripisuju joj se određena ljekovita svojstva.