Kockavica (Fritillaria meleagris L.)

KOCKAVICA, je biljni rod iz porodice ljiljana.Višegodišnja zeljasta biljka.Pod zemljom ima okruglu lukovicu iz koje izbija nadzemna,do 30 cm visoka,tamnozelena stabljika.Na vrhu stabljike razvija se najčešće jedan cvijet,zvonastog oblika,bez mirisa.Cvijet ima šest prašnika i tučak rascijepljene njuške.Cvate od ožujka do svibnja.Vrsta je strogo zaštićena.
 

 

 

Kasni drijemovac (Leucojum aestivum L.)

KASNI DRIJEMOVAC, vrlo je raširena vrsta.Nalazimo je od Velike Britanije, Europe do zapadne Rusije.Raste na vlažnim staništima kao što su vlažne šume, obale rijeka i mrtvih rukavaca te močvarama.U šumi Žutici kasni drijemovac vrlo je raširen u pojasu šume poljskog jasena.Biljka naraste do 60 cm.Razmnožava se pomoću mahuna koje raznosi poplavna voda.Cvate otprilike oko dva tjedna poslije visibabe odnosno od sredine veljače do kraja ožujka.
 

 

 

Obična šumarica (Anemone nemorosa L.)

OBIČNA ŠUMARICA Iz vodoravnog podanka izbija zeljasta uspravna stabljika do 20 cm visine.Pojedinačni cvijetovi pojavljuju se na stapci od ožujka do svibnja.Ova omiljena nježna proljetnica, vrlo brzo uvene nakon što se otkine.Raste u bukovim šumama, šumama hrasta i običnog graba, šikarama, uz rubove šuma i na šumskim čistinama.
 

 

 

Močvarna kaljužnica (Caltha palustris L.)

MOČVARNA KALJUŽNICA, zeljasta je trajnica, visoka do 20 cm.Prizemni listovi imaju dugačke peteljke, lisne plojke su okruglo srcolike, narovašene, sjajno zelene.Cvate od travnja do lipnja.
 

 

 

Visibaba (Galanthus nivalis L.)

VISIBABA, je rod biljaka iz porodice Amaryllidaceae, s oko 20 vrsta. Visibabe su jedna od proljetnica što najranije cvate. Udomaćene su u Europi.Visibaba se javlja u siječnju i veljači. Cvjetna stapka je obavijena tankim zelenim listićem, poput košuljice, a na vrhu se nalazi bijeli cvjetić. Vrhovi triju unutarnjih latica su zelenkasti i zelenkasto pjegavi. Cvjetovi su obješeni, jednostavni ili puni.