Jelenak (Lucanus cervus)

JELENAK, najpoznatija je vrsta iz porodice jelenci Lucanidae. Mužjaci imaju povećane gornje čeljusti poput jelenjeg rogovlja i veći su od ženki. Iako muške donje čeljusti izgledaju zastrašujuće, preslabe su da bi bile opasne. No ženke mogu prouzročiti bolan ugriz. Njihov spor let, obično u sumrak proizvodi karakterističan zvuk. Mužjaci češće lete nego ženke.Živi u rupama u drveću i usahlim panjevima, u šumama . Šumari često, uklanjajući staro i trulo drveće, uklanjaju i habitat i hranu ovim kukcima.Jelenak, najveći kukac u Hrvatskoj, zaštićena je vrsta.
 
 

 

 

Strizibube

STRIZIBUBE, u rod Cerambyx pripadaju neki od najimpozantnijih kornjaša Europe. Hrastova strizibuba sa dužinom 30-60 mm i širinom 8-14 mm uz strizibubu Ergates faber potporodice Prioninae predstavlja najvećeg kukca. Na mužjacima se prvo primjećuju duga ticala, čija dužina redovito prijelazi duljinu tijela, tako da kod većih primjeraka prerastaju preko 100 mm. Ticala ženki obično završavaju u ravnini leglice. Tijelo je obično tamnosmeđe do crne boje, oslonjeno na čvrste noge za hodanje. Proizvodi karakterističan zvuk trenjem segmenata prsišta, čime je dobila nadimak “kozica” u našem narodu.
 
 

 

 

Skakavci

SKAKAVCI pripadaju porodici insekata, Acrididae. Insekti su jedini bezkralježnjaci koji lete. Na svijetu identificirano oko milijun vrsta, od kojih je 18 tisuća skakavaca. Tijelo skakavaca sastoji se od glave, prsa i zadka. Na glavi imaju ticala koja im služe za osjet dodira i mirisa, usta i dva velika i tri manja oka, po jedno iznad ticala i jedno između njih. Imaju tri para nogu, koje nose prsa, koja su podijeljena na tri dijela za svaki par nogu.
 
 

 

 

Vretenca ili vilinski konjici (Odonata)

VRETENCA su vodeni predatori karakteristično izduženog abdomena sa dva para prozirnih opnastih krila približno jednake veličine koja im omogućuju dugotrajan let. Na njima se nalaze točke zvane pterostigme, koje su u stvari dobro prokrvljene odebljale regije. Pretpostavlja se da pterostigma ima utjecaj na aerodinamiku leta ovog kukca. Noge su usmjerene prema naprijed i služe kao pomoć pri hvatanju plijena. Velika glava na fleksibilnom vratu nosi snažni usni ustroj za grizenje, 3 jednostavna oka (ocellae), dvije fascinantne facete sačinjene od preko 30 000 ommatidija i par nitastih ticala.
 
 

 

 

Obrubljeni kozak (Dytiscus marginalis)

Ovi kornjaši dugi su od 2 – 5 cm, ovalni i uglavnom crni ili tamnosmeđi.Opasni su grabežljivci koji napadaju sve: od drugih kukaca do mekušaca ili kralježnjaka.Ličinke se zovu vodeni tigrovi.Dobro su prilagođeni životu u vodi, odrasli mogu nositi zalihe zraka ispod pokrilja.Obrubljeni kozak nastanjuje ribnjake i plitka jezera Europe i Azije.Mužijak ima prijanjalke na prednjim nogama, kojima se pridržava za ženku prilikom parenja.