Pasja ruža (Rosa canina)

Pasja ruža – ili jednostavno šipak, raste kao grm visine 2 do 3 metra.Tijekom prve godine rastu uspravne grane koje se kasnije razvijaju u mnogobrojne viseće grane. Grm ima oštre, nadolje zavinute bodlje. Listovi rastu naizmjence, ovalnog su oblika i nazubljeni. Cvjeta u lipnju i srpnju, a cvijet je bijele ili svijetlo ružičaste boje. Raste u cijeloj Europi i Aziji, na području umjerene klime, po sunčanim rubovima šuma, uz puteve i ograde. U novije vrijeme njeguje se kao ukrasna biljka.
 

 

 

Glog (Species)

GLOG, susrećemo među drugim grmljem uz puteve, rubove šuma i livada. Kod nas se najčešće koriste crveni (Crataegus oxyacantha L.) i bijeli glog (Crataegus monogyna Jacq). Obje vrste jednako su ljekovite, a među njima postoje samo manje botaničke razlike, pr. plod bijelog gloga sadržava jednu sjemenku, a plod crvenog 2 – 3 sjemenke.Glog je trnovit grm ili manje drvo s trokrpastim ili peterokrpastim listovima. U ljekovite svrhe najčešće se u proljeće beru cvjetovi ili cvjetni vrškovi s listovima. Bere se za lijepog sunčanog vremena, prije no što se cvjetovi otvore, no, kako je period cvatnje kratak to je ponekad zbog vremenskih prilika teško ostvarivo.
 

 

 

Obična žutilovka (Genista tinctoria)

OBIČNA ŽUTILOVKA, listopadni je grm,visok do 60 cm i više.Ima guste šibolike grane tanke zelene kore.Listovi su dugoljasto eliptični,s donje strane srednja žila je dlakava.Žuti cvijetovi su skupljeni u gustim,grozdastim vršnim cvatovima.Cvate od svibnja do kolovoza.Plodovi su tamnosmeđe mahunesa 6 do 10 sjemenki.Biljka raste na suhim livadama,na vrištinamate u mješanim šumama hrasta i bukve.
 

 

 

Oštrolisna veprina (Ruscus aculeatus L.)

OŠTROLISNA VEPRINA, zimzeleni je polu-grm. Stabljika je bogato razgranata, listovi jajolikog oblika, kožasti i kruti, vrha suženog u oštru bodlju na kraju.Ta je biljka zakonom zaštićena u našoj zemlji. Raste kao polu-grm od 20-80 centimetara visine. Cvijetovi cvatu od 3-5 mjeseca, a po izgledu su neugledni. Smješteni su oko sredine listova tako da naizgled čine jednu cjelinu. Nakon cvatnje plod im je crvena prilično krupna boba okruglog oblika.
 

 

 

Trnina ili crni trn (Prunus spinosa)

TRNINA ili crni grm raste uglavnom po pašnjacima ili rubovma šuma ili ponekad kao gusto razgranat grm s trnovitim ograncima. Stablo ima vijek do oko 40 godina. Visine je izmedu jednog do pet metara a u rijetkim slučajevima, i do 6 m visine.Razmjerno maleni listovi su velicine od 2 do 4 centimetra.Sitni bijeli cvjetovi cvatu u travnju i svibnju.
Plodovi trnine počinju dozrijevati u kolovozu i tada postaju plavkastocrno okrugla koštunica promjera izmedu 1 do 1,5 centimetara. Divlje šljive su vrlo kisele i gorke – sve dok ih “opari” prvi mraz. Nakon mraza postaju ukusnije. U prosincu su najukusniji.
 

 

 

Crna bazga (Sambucus nigra )

CRNA BAZGA, je 3 do 6 metara visoki, relativno razgranjeni grm ili pak niže drvo. Kora je svjetlosmeđa do sivkastobijela, te je prosuta brojnim bradavičastim oblicima. Grane su obrasle tamnozelenim neparno perastim listovima koji su raspoređeni nasuprotno. Listovi su jajasti, a na vrhu suženi. Cvjetovi su vrlo intenzivnog mirisa, sitni i blijedožuti, sakupljeni u velike plosnate cvatove.